2018. Március 19. Hétfő
József napja

valuta árfolyam
2016.07.13.

Kiürülő munkaerőpiac: külföldi munkavállalók vagy béremelés?


Gyorsul a munkaerő elvándorlása és kevesebb pályakezdő lép be a munkaerőpiacra, mint ahányan elmennek nyugdíjba, így évente 40-50 ezer fővel csökken a munkavállalók létszáma. A munkaadók szerint a bevándorlás és a roma népességnek szánt kiemelt szerep segíthet, a szakszervezetek viszont a béremelésben látnák a megoldást, írja a Napi.hu.

A fiatalok mobilitási hajlandósága a kimutatások alapján nő, jelenleg is többszázezer magyar dolgozik külföldön, és a munkavállalási célú elvándorlás gyorsul. Többen lépnek ki, mint be a munkaerőpiacra, festette fel a képet Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke. A szervezet javaslatcsomagot tett közzé a probléma kezelésére.

A kölei jövőben 40-50 ezer kulturálisan beilleszthető, alapvetően az európai kultúrkörből származó vendégmunkással orvosolnák a helyzetet, küldő országként elsősorban Ukrajna került szóba, nem a határon túli magyar kisebbségek az elsődleges célcsoport. Valamint a roma népesség felzárkóztatását célzó össztársadalmi program szükségességét említette az elnök, akik szerint ők a jövő munkaerejének forrásai.

A szakszervezetek ellenben úgy látják, hogy a magyar munkaerőpiac legnagyobb problémája az alacsony bérszínvonal és a bérekre rakódó terhek, ezért jelentős az elvándorlás. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki szerint a harmadik országból származó dolgozók előtti piacnyitás csak még lejjebb vinné a hazai bérszínvonalat. Ezért muszáj lenne érdemi béremelési lépéseket tenni, hogy a minimálbér legalább a létminimum szintjét érje el.

Forrás: http://www.hrportal.hu/hr/kiurulo-munkaeropiac-kulfoldi-munkavallalok-vagy-beremeles-20160711.htmlVISSZA          NYOMTAT