http://www.euhalo.hu

Megint szinte minden támogatást a közmunka kap

A 2017-es költségvetésben is a közmunka kap legnagyobb támogatást a foglalkoztatási alapból, így egyéb ösztönzőkre a nyílt munkaerőpiacon, amit szakértők már régóta sürgetnek, megint alig jut pénz, írja a Világgazdaság.

Jövőre a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban (NFA) a közfoglalkoztatásra 325 milliárd forintot szánnak, aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre azonban csupán 16 milliárd forintot.

A munkanélküliek ellátására, a foglalkoztatási és képzési támogatásokra ugyanannyi az előirányzott összeg, mint tavaly, a bérgarancia támogatása csökkent. A szakképzési és felnőttképzési támogatásokra ugyanakkor mintegy 6, az uniós programok elő- és társfinanszírozására 15 milliárddal több jut 2017-ben.

Az NFA bevételei pedig elsősorban a munkáltatók és a munkavállalók által befizetett járulékokból származnak, így alapvetően ezeket az összegeket tulajdonképpen vissza kellene forgatni a munkaerőpiacba, ahelyett, hogy a közmunka finanszírozására költik, ami állami feladat lenne. Ráadásul a közmunkások kis százaléka tud visszatérni a nyílt munkaerőpiacra. Így ezt a célt a támogatás nem igazán valósítja meg.

Forrás: http://www.hrportal.hu/hr/megint-szinte-minden-tamogatast-a-kozmunka-kap-20160503.html