http://www.euhalo.hu

Azt erősítik Álmosdon, hogy lehet romaként sikeresnek lenni

Álmosd ? A roma fiatalok iskolából való kimaradásának egyik oka, hogy a származásukat összefüggésbe hozzák a tanulmányi lemaradásukkal ? mondta Oláhné Balogh Tímea, aki a legújabb segítő projektben az identitástudat erősítésével igyekszik megelőzni 12 cigány lány lemorzsolódását.

Az álmosdi Roma Láng Alapítvány elnöke és három mentortársa az öt hónapos program során azt igyekeznek megértetni a fiatalokkal, hogy pusztán a nemzetiségük nem hátráltatja őket abban, hogy tanuljanak. — Ha nem tudnak teljesíteni, annak egyéb okai vannak, amelyekkel egy szegény családban élő magyar diák ugyanúgy szembesül. Szeretnénk, ha a tanulók büszkék lennének hagyományaikra, kultúrájukra. Ennek szellemében szerveztünk egy roma táncházat és összeállítunk egy produkciót, amellyel a környékbeli rendezvényeken felléphetnek. Az áldozattá válás megelőzését célzó tréningen felkészítjük őket arra, hogyan kezeljék az atrocitásokat, kitől kérjenek segítséget. Beszélünk a családi szerepekről, az anyaságról – tette hozzá.

A Roma lányok korai iskolai lemorzsolódását megelőző pályázaton országszerte 24 szervezet nyert pénzt. Az álmosdi alapítvány öt és fél millió forintot. A megvalósítást megelőző fővárosi szakmai fórumon a Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár biztatta a jelenlévőket, hogy jövőre összetettebb programokra és nagyobb keretösszegű forrást biztosít majd az állam. A projektet szerdán ünnepélyes keretek között nyitották meg a hetedik, nyolcadik osztályos bagaméri, valamint álmosdi diákok és szüleik jelenlétében.

Forrás: http://www.haon.hu/azt-erositik-almosdon-hogy-lehet-romakent-sikeresnek-lenni/3073374