http://www.euhalo.hu

3. Rehab Critical Mass ? ?Képes Vagyok!?

Esemény időpontja: 2016. május 29. Helyszín: Budapest, Clark Ádám tér
Immár harmadik alkalommal tartják meg a fogyatékossággal élők – mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek -, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik a Rehab Critical Mass felvonulást.

 

Az esemény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, melyek haladéktalan megoldást igényelnek. Május 29-én vasárnap 13 órakor gyülekeznek a résztvevők a Clark Ádám téren és 14 órakor a Lánchídon keresztül vonulnak az Erzsébet térre, ahol koncertek, kulturális- és családi programok várják őket. Fellép – többek között – a Republic, Tilla, Pásztor Anna, Müller Péter, a Szilvási Gipsy Folk Band és az Átértékeled csapata. Mivel 2016 az Olimpia – és ezáltal a Paralimpia – éve, ezért az eseményen számos parasportolóval is megismerkedhetnek a jelenlévők. Részletes információ: https://www.facebook.com/events/506427369564120/.

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma – néhány évvel ezelőtti felmérés szerint – 457.000 fő. E csoporthoz, ha hozzászámoljuk a környezetüket – hozzátartozóikat, családtagjaikat, barátaikat stb. -, akkor kb. 1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete. Akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, támogatószolgálat továbbfejlesztése és kiépítése 0-24 óráig, kitagolás, a tömegintézmények helyett lakóotthonok, unkalehetőségek biztosítása, védett munkahelyek, ápolási díj, a nevelők számára megfelelő juttatás. Csak néhány téma, melyben a fogyatékkal élők közössége egyenlő bánásmódot és az egyenlő esélyek megteremtését szeretné elérni.

Ezeknek a céloknak a képviselete, valamint magvalósítása hívta életre a Rehab Critical Mass mozgalmat – egy érintettektől induló és alulról építkező civil önszerveződést -, amely évek óta társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért, társadalmi integrációjuk elősegítéséért. A mozgalom “Elvárjuk” címu? petícióját aláírhatják mindazok, akik egyetértenek a Rehab Critical Mass törekvéseivel. http://rehabcriticalmass.hu/elvarjuk/

Az akadálymentes és gyerekbarát rendezvény szervezői ismét szolidaritásra hívják a magyar társadalmat – a fogyatékossággal élőket és ép barátaikat is -, hogy tegyék láthatóvá azt a szoros összefogást, amely alapját képezheti egy érezhető változás elindulásának. A május 29-i felvonulásra már 13 órától lehet gyülekezni a Clark Ádám téren és 14 órakor elindul a – várhatóan több ezres – menet a Lánchídon át az Erzsébet térre, ahol kulturális- és családi programokkal várják a résztvevőket.

További információ: https://www.facebook.com/events/506427369564120/

Forrás: http://www.nonprofit.hu/civil_kalendarium/3-Rehab-Critical-Mass-Kepes-Vagyok?datum=2016-05-29