http://www.euhalo.hu

Világhírű lett a nagyvázsonyi szemétgyűjtő lovas fogat

Környezetbarát, takarékos és csendes. Külföldön már évekkel ezelőtt bevált. A nagyvázsonyi önkormányzat Fábry Szabolcs János polgármester, ötletgazda kezdeményezésére kísérletképpen fogott bele a lovas fogatos hulladékgyűjtésbe, mert szeretne pénzt megtakarítani, illetve igyekszik kímélni a környezetet. A próbaüzem tapasztalatai kedvezőek. Sok előnye van Az új hulladékgyűjtési ?technika? egyúttal olcsó, munkahelyteremtő és lótenyésztést segítő. Amíg egy kukásautó ötvenmillió forintba kerül, a lovas kocsi négymillióból ?megvan?, fenntartási költségei is lényegesen olcsóbbak ? mintegy egyharmadába kerülnek a kukás autóénak. A kocsi prototípusa ? külföldi minták alapján ? a nagykőrösi Danka-műhelyből érkezett a településre. A jármű két oldalra billenti a platót, négy rögzíthető tárcsafékkel, bőrülésekkel és hátsó kapaszkodós fellépőkkel ellátott fogat.

Az Integrált Falusi Hulladék-begyűjtő Lovas Központ működéséről a BBC is tudósított, így már-már világhírűvé vált a nagyvázsonyi kezdeményezés.

A KÜLFÖLDÖN BEVÁLT LOVAS KOCSIS SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL KORÁBBAN MI ITT ÍRTUNK.

A hazai törekvések és az uniós vállalások következtében – miszerint minden háztartásból össze kell szedni a feldolgozható szemetet – fontos megoldásra váró feladat a házhoz menő szelektív hulladék begyűjtés országos kiterjesztése – 6 millió lakosra, 2020-ig. Prognózisok szerint a lovas kocsis rendszer hazánk településeinek 75 százalékában alkalmazható.

Forrás: http://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2016/06/16/vilaghiru-lett-a-nagyvazsonyi-szemetgyujto-lovas-fogat/