http://www.euhalo.hu

Jó üzlet a ketchupnak való paradicsom termesztése

A 2010-es évek eleje óta elképesztő módon megugrott az országban a püréparadicsom termesztése, a nagy részét itthon is dolgozzák fel.

Csaknem hétszeresére emelkedett az ipari paradicsom hazai termőterülete az elmúlt években; az évtized elején még a megszűnés szélén álló ágazatban ma már biztos piaca van a terménynek, ugyanis a teljes mennyiséget hazai feldolgozóüzemek vásárolják fel – írta a Magyar Idők kedden.

Míg a 2012-es, mélypontnak számító évben alig 210 hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével a gazdálkodók, tavaly már elérte az 1400 hektárt a termőterület, a betakarított mennyiség pedig a 2010-2012-es 16 ezerről 120-125 ezer tonnára ugrott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke a lapnak azt mondta, a pozitív tendencia egyértelműen a piaci kereslettel és az elmúlt évek feldolgozóipari fejlesztéseivel hozható összefüggésbe.

Az Univer tavaly átadott beruházásának eredményeképpen 70 ezer tonnáról 125 ezerre nőtt a feldolgozott paradicsom mennyisége.

Forrás: http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20160607_Jo_uzlet_a_ketchupnak_valo_paradicsom_termesztese