http://www.euhalo.hu

Tényleg nem önkénteskedik a magyar ? ez az OECD-lista is bizonyítja

HVG Business Az önkéntesség az egész társadalmat jobbá tevő, kedvező körforgást indíthat be. Egy OECD-lista szerint idehaza nincs nagy respektje az efféle tevékenységnek.

A pénz nem minden: egy állam lakóinak jólétében nagy szerepe van többek között a munka és a szabadidő egyensúlyának, az általános környezetnek, az oktatásnak és az egészségügynek is – ebben sok újdonság nincs.

Az OECD 2015-ös jóléti felmérése ugyanakkor kiemelten foglalkozik az önkéntességgel is, amely – legyen szó politikai aktivitásról vagy az idős szomszéd rendszeres segítéséről – a szervezet szerint az egész társadalmat jobbá tevő, kedvező körforgást indíthat be.

Az önkéntességből a megsegítetteken kívül az adakozók is profitálhatnak: az idejüket ilyesmire fordítók nem csupán elégedettebbek az életükkel, mint nem önkénteskedő társaik, hanem tevékenységük során saját karrierjüket fellendítő új készségek és tudás birtokába is kerülhetnek. Az önkéntesség különösen hasznos eszköz az önmagukat kereső fiatalok és a nyugdíjba vonuló idősek motiválására.

A jelentés szerint az önkénteskedésben élen járó országok között megtalálható Ausztrália (4,7%), Új-Zéland (4,1%), az Egyesült Államok (3,7%), Németország (3,3%) és Lengyelország (2,8%), míg a sereghajtók között Magyarország (0,2%), Dél-Korea (0,5%), Japán (0,7%), Franciaország (0,8%) és Olaszország (0,9%).

Forrás: http://hvg.hu/businessmagazin/20160617_nem_onkenteskedik_a_magyar_OECD_lista