http://www.euhalo.hu

Printelt székek, virtuális falak és legóirodák - ilyenek lesznek a jövő munkahelyei

Napjaink IT-óriásai egymást licitálják túl a világ legmodernebb irodája címért. A hamarosan elkészülő komplexumok sok tekintetben valóban betekintést engednek a jövő irodáiba, van azonban, amiben még az ő tervezőik fantáziája sem elég szárnyaló. Hat trend, ami meghatározhatja a jövő irodáit.

Az open office kihívásai

A nagy nyitott terekben elhelyezett munkaállomások még jó ideig kihívás elé állítják majd a tervezőket, hiszen rengeteg különböző korú és habitusú ember munkavégzését kell mind hatékonyabban összehangolni. Bármilyen jónak tűnik is az open office, magasabb stressz-szinttel és magasabb vérnyomással járhat. „Ennek oka elsősorban nem az, hogy a mellettem ülő zavar a munkavégzésben, hanem hogy az ő közelsége miatt nem tudom intézni a privát ügyeimet, például felhívni az orvosomat” – mutat rá Feuertag Ottó, a közületi terek tervezésével foglalkozó Europa Design Hungary alapító tulajdonosa, akinek a BME Mérnöktovábbképző Intézetében A jövő irodakoncepciója címmel saját előadássorozata is van. A privát szféra megőrzésének elősegítésére egyes cégeknél már most reneszánszukat élik a „telefonfülkék”, vagyis a szeparált kis helyiségek. Az open office 2.0-ban felértékelődnek majd az ehhez hasonló, úgynevezett third space közösségi terek (például pihenőzónák és csevegőterek formájában), az irodán belül pedig az egyes állomások akusztikai leválasztására találnak majd egyre modernebb megoldásokat. Napjaink fizikai térelemeinek helyét fokozatosan átveszik majd az olyan virtuális akusztikus falak, amelyek megfelelő frekvenciájú hangot kibocsátva akadályozzák a beszédhangok terjedését.

Kooperáció mindenek felett

Forradalmi ötletek a folyosón, brainstorming a lépcsőházban – a közeljövőben ez már nem a vakszerencse műve lesz, a cégek tudatosan generálják majd ezeket a „véletleneket”. Az irodákat egyre inkább úgy fogják tervezni, hogy bizonyos gyakrabban látogatott helyekhez (kávéautomata, étkező, vécé) lehetőleg minél hosszabb utat kelljen az íróasztaltól megtenni, hogy útközben az ember minél több kollégával találkozzon. „Egyre elterjedtebb lesz az is, hogy a belépőkártya segítségével a munkáltató figyelemmel kíséri a beosztottak mozgását, és honorálja, ha az egészségesebb utat választják, például lépcsőznek a lift helyett” – mondja Feuertag. A nyomkövetés persze arra is alkalmat ad, hogy visszakeressék, kikkel találkozunk utunk során, és mely találkozásokból térünk vissza feltűnően kreatív energiákkal töltődve. Innen pedig már csak egyetlen lépés és egy kis szervezés, hogy e találkozásokat a cég tudatosan sűrítse – persze csak a felmerülő adatvédelmi kérdések megnyugtató rendezése után.

Zöldiroda

Azok, akik valódi zöld környezetben, növényekkel körülvéve dolgozhatnak, boldogabbak, mint a hagyományos irodákban dolgozó társaik, és akár 15 százalékkal hatékonyabb munkavégzésre képesek – állapították meg 2014-ben az angliai Exeteri Egyetem kutatói. A zöldérzet fokozásának tárháza a jövőben egyre bővül: kezdve a frissességérzetet keltő vízpermetszórótól az otthonról hozott cserepes virágok helyét átvevő, buja növényzónákon át a komplett zöldfalakig, amelyek szintén egyre több irodában jelennek meg. Nem véletlen, hogy a 2013-ban Az Év legjobb magyar irodája díjat elnyert Avis Budget Groupnál, majd a 2014-ben számos díjat, többek között Az Év Legzöldebb Projektje címet bezsebelő Eiffel Palace-ban is van ilyen összefüggő zöldfelület. A „zöldség” távolról sem csak a növényt jelenti. A Google főhadiszállásának egyes pontjai közötti közlekedésre például az egyetlen megengedett jármű a bicikli lesz. Magát a komplexumot pedig csak környezetkímélő buszokkal tudja majd megközelíteni a dolgozó, miután egy távolabbi parkolóházban lerakta az autóját. „Ilyen kezdeményezések itthon is vannak. Egy partnercégünk már évekkel ezelőtt  puhatolózott az Elmünél az irodájuk és egy távolabbi P+R pont közötti gyors és egyszerű közlekedést lehetővé tévő elektromos kocsipark és töltőpark létrehozása céljából” – mondja Feuertag.

Első a kényelem

A jövőben a munkavégzés helye és vele az íróasztal fogalma is teljesen átértelmeződik. A sikerorientált cégek kénytelenek lesznek szakítani azzal a berögződéssel, hogy a dolgozó csak “vigyázban ülve” képes hatékony munkavégzésre. Ez ugyanis teljesen személy-, feladat- és szituációfüggő, és ezt az irodák tervezésénél maximálisan figyelembe kell majd venni. Ebben nagy segítségre lehetnek a 3D-s nyomtatók, amelyekkel személyre szabott, rengeteg féle beállításra alkalmas irodabútorok készíthetők. Fontos tervezési szempont lesz továbbá annak a figyelembevétele is, hogy ha a dolgozónak úgy támad kedve, akár fekve, törökülésben, vagy magasított asztalnál, bárszéken ülve végezhesse a munkáját, és ezeket a pozíciókat tetszőlegesen váltogathassa. Ha folyamatosan mozgásban lehet, az nemcsak a komfortérzetét növeli, hanem a keringési, mozgásszervi és emésztőrendszeri traumák kialakulását is késlelteti. Szintén a kényelmet szolgálja, hogy bár a minket körülvevő elektromos kütyük arzenálja egyre bővül, ezzel arányosan csökkenjen a hozzájuk tartozó kábelek száma.

Vissza a természeteshez

A Google és a Facebook új irodaházának tervei roskadoznak az üvegtől. Amilyen látványos az üveg, olyan fontos megoldandó feladat vele kapcsolatban a felmelegedés kordában tartása. A fényre sötétedő vagy éppen opálosodó üvegek hamarosan falnyi méretekben is egyre elterjedtebbek lesznek, miközben egyébként „az is látszik, hogy nemcsak az üvegé a jövő, hanem hamarosan a fa is újra divatba fog jönni“ – teszi hozzá Feuertag. Olyannyira reneszánsza lesz a fának az irodákban is, hogy hamarosan komplett irodaházat is „szentelnek” neki. 2014 novemberben mutatták be Minneapolis városában a T3 projekt terveit, amely a hét emeleten összesen 21 ezer négyzetméternyi hasznos területével az Egyesült Államok legnagyobb, alapvetően fából készült irodaháza lesz. Ahogy a bemutatón az egyik illetékes fogalmazott: „a terv nem az, hogy egy vasbeton szerkezetű épületnél sok fát használjunk, alapvetően másról van szó – ez fából készült épület lesz”.

Irodai legózás

„Szilárd, mozdíthatatlan épületelemek helyett könnyűszerkezetes, építőelemes struktúrákban gondolkodunk, amelyek könnyen mozgathatók, és könnyen igazíthatók cégünk innovációjához. Hiszen ma még leginkább a keresési rendszerünkről vagyunk ismertek, de az effajta munkához szükséges irodák aligha fognak megfelelni a majdani robotautóinkon dolgozó különítményeinknek” – olvasható a Google hivatalos blogján. Ennek megfelelően az új főhadiszálláson az irodák teljes átszabása olyan egyszerű lesz, mintha csak egy szekrényt kellene áttolni egyik sarokból a másikba. A feladatot a tervezők robotokra illetve emelőkre bíznák – természetesen mindez teljesen automatizálva menne.

Forrás: http://hvg.hu/businessmagazin/20160628_Printelt_szekek_virtualis_falak_es_legoirodak_jovo_irodai