http://www.euhalo.hu

Virágzó vidékünk 94 Őshonos magyar tyúkokkal csalogatnák a turistákat

A falu vezetői civilekkel és művészekkel karöltve tervezik a Design Tyúkporta Ökoturisztikai Központot.

A Magyarországon őshonos tyúkfajtákat mutatnák be a Heves megyei Mezőszemerén, ráadásul ezzel az üresen álló házakat is megmentenék – írta a heol.hu.

Egyrészt tennék azért, hogy a felnövekvő generációk megismerjék ezeket az állatokat, másrészt az üres házak megmentésével építészeti emlékeket is megőriznénk – mondta a lapnak Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész, aki egyike azoknak, akik e kezdeményezésben is látják a falu jövőjét és turizmusának fellendülését.

Három portát már megvásárolt az önkormányzat. Ezeknek az épületeknek, udvaroknak elhagyatva csak a pusztulás lett volna a sorsa, így azonban új élettel tölthetik meg. A központ kialakításához először fel kell majd újítani a régi parasztházakat, s utána jöhet a népi- művészeti kialakítású tyúkporták kivitelezése, a kertépítés, környezetrendezés, nyári közösségi helyszín építése, kerti pihenő játékelemekkel kiegészítve.

A Design Tyúkporta Ökoturisztikai Központ fő eleme a tyúkporták és a hozzá kapcsolódó tanösvény lesz. Ezek kialakítása a helyi művészeti szervezettel, a Mezőszemerei Civil Egyesülettel konzorciumban valósulna meg. A helyi és meghívott magyar és külföldi művészek harminc tyúkportát terveznek, ahol 120, a nagy Magyarország területén honos szárnyasok mellett külföldi országok jellegzetes tyúkjai kapnának lakhelyet.

Forrás: