http://www.euhalo.hu

Felvidékről a kovászt, Erdélyből a sót küldik a magyarok kenyeréhez

A 2011-ben Pécsen elindított Magyarok kenyere jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna. Az elmúlt három év komoly mennyisége annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-ban 77, egy esztendővel később 120, tavaly pedig 362 tonna összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.
Túlnőtt rajtunk a program

A program csütörtöki pécsi sajtótájékoztatóján Korinek László jogászprofesszor, ötletgazda a kezdeményezés sikeréről úgy fogalmazott: „túlnőtt rajtunk a program”, amely „sok jó embernek” köszönhetően rendszerré kezd összeállni.

A programot tovább terjesztik a határokon túl, mivel annak nagyon jó a fogadókészsége a környező országok magyarlakta területein. Vajdaság tavalyi csatlakozása után a kezdeményezés idén „beindul” a Felvidéken és Észak-Erdélyben is.

 

Az adományok összeöntési ünnepségét augusztus 7-én tartják a Pécshez közeli Orfű malommúzeumában.

Az augusztus 20-ai kenyerekhez a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász, a sót ismét az erdélyi Parajdról küldik, elkészítéséhez a „legmagyarabb folyóként” emlegetett Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak, a megőrölt liszt pedig a határon túli rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut.

A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között van a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület.

A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között.

Idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek, ezért fontosnak, hogy minél több adományozó vegyen részt a kezdeményezésben – írta az MTI.

Forrás: http://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2016/06/30/felvidekrol-a-kovaszt-erdelybol-a-sot-kuldik-a-magyarok-kenyerehez/