2018. Február 23. Péntek
Alfréd napja

valuta árfolyam
2016.05.18.

Nagy a baj: ennyi cég sohase szűnt meg egy hónapban, mint most


Rekodot döntött a megszűnő cégek száma az Opten adatbázisa szerint áprilisban. Egy hónap alatt ugyanis 5327 vállalkozás szűnt meg Magyarországon.

Az elmúlt hónapok lassú csökkenése után áprilisban ismét csúcsra ugrott a megszűnő gazdasági társaságok száma Magyarországon, a cégbíróság 5327 vállalkozást törölt egyetlen hónap alatt, ami új rekord – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden. Az eddigi legrosszabb hónap 2015 szeptembere volt, akkor 5004 társaság jutott erre a sorsra.

A közlemény idézi Pertics Richárdot, az Opten céginformációs igazgatóját, aki szerint nyugodtabb hónapok következhetnek, amit az is segíthet, hogy a korlátolt felelősségű társaságok jegyzett tőkéjének 3 millió forintra emelésének határidejét egy évvel eltolta a kormány, így újabb cégtörlési hullám csak 2017-ra várható.

Az áprilisi 1755 kényszertörlés ugyan valamivel több volt, mint az elmúlt hónapokban, de a kényszertörlések száma havi 1500 körül látszik állandósulni – közölte az Opten.

A megszűnéshez vezető másik gyakori eljárás a felszámolás, amit a hitelezők indítanak eladósodott cégekkel szemben. Ezek száma 2012-13-ban gyakran meghaladta a havi 1800-2000-at, azóta azonban visszaesett. Áprilisban 1577 céget töröltek felszámolás miatt, az újonnan közzétett felszámolások száma pedig 824 volt. Az Opten céginformációs igazgatója szerint ez azt támasztja alá, hogy a magyar gazdaság a kormányzat szigorító intézkedéseinek hatására némileg fehéredik.

Nincs ugyanakkor növekedés az új társaságok alapításában. Áprilisban 2157 új céget jegyeztek be, ami nem hozott változást a 2014 közepe óta tartó stagnálásban. A kedvező hitelezési környezet ellenére a cégalapítások száma két éve stagnál, ami azt jelzi, hogy a vállalkozói bizalom még nem állt helyre – olvasható a közleményben.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20160517_Nagy_a_baj_ennyi_ceg_sohase_szunt_meg_egy_honapban_mint_mostVISSZA          NYOMTAT