2018. Február 23. Péntek
Alfréd napja

valuta árfolyam
2017.08.07.

A fiatalok félretesznek, az időseknek felkopik az álluk - hogy van ez?


Növekszik a fiatalok körében a takarékoskodók aránya, már több mint egyharmaduk gondol a jövőre. Az 50 fölöttiek körében arányaiban sokkal többen tesznek félre, de minimális összeget - derült ki két felmérésből.

Bár egy friss kutatás szerint a magyar fiatalok egyre kilátástalanabbnak érzik a jövőjüket, a K&H negyedéves, a 19-29 éves fiatalok elégedettségét mérő jólétiindex-felméréséből nem ez derült ki.

Hanem az, hogy a fiatalok 37 százalékának van megtakarítása, a legnagyobb részük lakásra gyűjt. 83 százalékuknak van bankkártyája, 74 százalékuknak saját folyószámlája is. Ezzel szemben hitele, banki megtakarítása, életbiztosítása és befektetése keveseknek van, pedig a trend szerint takarékoskodnak.

A megtakarítók 21 százaléka már a hónap elején félreteszi a kitűzött összeget, míg a hónap végén megmaradt pénzt a fiataloknak csak a 19 százaléka spórolja meg. A megkérdezettek 29 százaléka alkalmanként, 31 százalékuk pedig soha nem tesz félre pénzt. Hozzátették, utóbbiak aránya 2014-ben még 38 százalék volt.

A megtakarítások átlagos összege 767 ezer forint körül van, amely nagyjából megfelel a három negyedévvel ezelőttinek. Az aktív dolgozók megtakarítása átlagosan egymillió forint, a diákoké 307 ezer forint, a munkanélkülieké 669 ezer forint, míg a gyesen vagy gyeden levők 152 ezer forintot takarítanak meg - mármint azok közül, akik egyáltalán félretesznek.

A felmérés szerint a fiatalok 39 százaléka a megtakarításból lakást szeretne vásárolni, majdnem ugyanennyien - 38 százalék - általános tartalékot képeznének, ötödük autóra és utazásra gyűjt, ennél kevesebben családi eseményre, oktatásra, nyugdíjra tesznek félre. A felmérés rámutat arra is, hogy

lakáshitele jellemzően csak a 26 éven felülieknek van, a fiatalabbak nem vesznek fel kölcsönt és nem fektetnek be.

A jóléti index negyedévente vizsgálja a fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait, kitér többek között a lakhatásra, a munkára, az előrelépési lehetőségekre, az oktatásra és a családra. A Free Association által 2017 márciusában végzett kutatásban háromszáz 19-29 éves fiatal vett részt, akik a magyarországi városi lakosságot reprezentálták nem, korcsoport, régió, település típus és iskolai végzettség alapján.

És az idősebbek?

Eközben a szombati Magyar Nemzet arról írt, hogy alig tud félretenni az idősebb korosztály. Pedig náluk éppen fordított az arány: az ötven év felettiek egyharmada az, akinek egyáltalán nincs megtakarítása a 4Life Direct biztosításközvetítő cég felmérése szerint. A korosztály tagjai átlagosan jövedelmük 2 százalékát tudják erre a célra fordítani. 

Jövedelmük több mint 75 százalékát a rezsi, az élelmiszer, a gyógyszer, valamint a háztartás és a ruházkodás viszi el,

9 százalékot tudnak szabadidős tevékenységre fordítani.

 

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20170805_fiatalok_oregek_takarekoskodasVISSZA          NYOMTAT