2018. Február 23. Péntek
Alfréd napja

valuta árfolyam
2017.08.30.

Nagyon bejön a kata a vállalkozóknak


Az idén majdnem ötvenezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a hazai vállalkozói szféra mintegy egynegyede már így teljesíti közteherviselési kötelezettségeit.

Július végén több mint 220 ezer adóalany adózott a kata szerint, míg a múlt év végén számuk 175 ezer volt, vagyis hét hónap alatt csaknem ötvenezren választották ezt az egyszerű adózási lehetőséget a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint – írta a Magyar Idők.

Az emelkedés elvben a következő hónapokban is folytatódhat, hiszen a katához év közben is bármikor csatlakozhatnak a gazdasági szereplők.

A 2013 elején életbe lépett adózási formát kifejezetten a gazdaság kisebb szereplőinek hozták létre. A katásoknak – fő szabály szerint – havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, ezzel az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól, továbbá a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól.

A kisebb cégeknek szóló másik lehetőséget, a kisvállalati adót (kiva) több mint 14 ezer vállalkozás használja, számuk duplájára nőtt a tavaly év végi 7 ezerről. A növekedés a nemzetgazdasági tárca szerint a szabályok módosítására vezethető vissza: a kiva kulcsa az idén januárban 14 százalékra csökkent a korábbi 16-ról, jövőre pedig 13 százalékra csökken – olvasható a Magyar Időkben.

 

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20170830_nagyon_bejon_a_kata_a_vallalkozoknakVISSZA          NYOMTAT